Yksi maailman pohjoisimmista lihanjalostajista löytyy Pohjois-Pohjanmaalta

29.09.2016  |  Kirjoittaja: Samira Fahim

Uniresta viettää Lähiruokaviikkoa 26.−30.9. Lähiruokaa meiltä toki saa päivittäin muutoinkin, mutta tällä viikolla haluamme erityisesti nostaa esille paikallisia kumppaneitamme ja heidän lähiruokatuotteitaan. Viikon aikana kurkistamme blogissa viiteen meille läheltä tuotteita toimittavaan yritykseen. Nyt vuorossa on Kylmänen Food Oy.

Kylmänen

1900-luvun alun pienimuotoisesta palvaustoiminnasta on kasvanut vuosikymmenten kuluessa Kylmänen Food Oy, yksi maailman pohjoisimmista lihanjalostajista. Vuonna 1950 yrityksen toiminta teollistui, ja 1963 mukaan tuotevalikoimaan tulivat myös säilykkeet. Nykyään tehtaat sijaitsevat Rantsilassa Pohjois-Pohjanmaalla ja Sodankylässä.

Lähiruuan päätuotteita Kylmäsellä ovat erilaiset riistatuotteet, hirvi ja poro. Hirveä hankitaan metsästysseuroilta Rantsilan ympäristöstä ja poroa paliskunnilta Sodankylän alueelta. Metsästetyt hirvet tuodaan teurastamolle, käsitellään ja pakataan nopeasti. Näin varmistetaan, että myyntiin tuleva liha on mahdollisimman tuoretta ja säilyy hyvin kaupassa, ravintoloissa ja edelleen kuluttajilla.

Kylmäsen myyntipäällikkö Kari Hiltunen on hyvillään siitä, että lihan tullessa omalta alueelta ja näin läheltä vältytään valtavilta rahtikustannuksilta ja kuormitetaan samalla luontoakin vähemmän.
”Onhan se mahtavaa, että toimitamme tuotteitamme lähelle emmekä vain kumipyörillä Helsingin ravintoloihin!”

Hän kannustaa suosimaan lähilihaa, sillä hyvästä ja puhtaasta raaka-aineesta syntyvät myös maistuvimmat ruuat. Monimutkaisia kokkauskikkailuja tarvitaan hänen mielestään sitä vähemmän, mitä tuoreempaa ja lähempää liha on.

Hiltunen myöntää, että jos vain raskisi, hän söisi poron sisäfileetä vaikka joka päivä. Siitä ei hänen mielestään ruoka paremmaksi enää voi tulla.
”Kun pannulla voissa ja öljyssä pyöräyttää ja mukaan laittaa vähän puolukkaa, mustapippuriakin, niin onhan se hyvä! Siinä ei paljon lisukkeita tarvita. Töistä tullessani saatan pistää vain fileen pannulle ja herkutella sillä salaatin kanssa. Kyllä!” Hiltunen huokailee tyytyväisenä.

Ravintoloidemme torstain lounaan herkkua olivat Kylmäsen lihasta tehdyt riistaruuat, hirvi-juurespata ja kermainen hirvenlihakeitto. Juha valmisti nälkäisille pataa Medisiinassa.

Kommentointi

Nimi: *
Otsikko:
Kommentti: *
 

Ravintola-agentti

Ravintola-agentti tutkii suurennuslasin kanssa kaikkea, mikä liittyy Unirestaan ja sen asiakkaisiin.