Vehreän vihreitä yrttejä Unirestalla

16.03.2015  |  Kirjoittaja: Siina Hietajärvi

Viikolla 12 Unirestan ravintoloissa vietetään yrttiviikkoa. Yrtit, etenkin tuoreet yrtit ovat viime vuosina kasvattaneet suosiota monissa keittiöissä ja nykyään tuoreita yrttejä löytyy myös monen opiskelijan ruokakorista makaronin ja tonnikalapurkin kyljestä. Tuoreilla yrteillä saa mahtavaa makua moneen perusruokaan: kun saksii basilikaa perusmakaronilaatikkoon, tulee uunista ulos italialaishenkinen makaronipaistos. Tuoreet yrtit ovat myös kaunis lisä keittiön sisustuksessa ja monelta löytyykin jo yrtin kasvatusruukku tai minikasvihuone.


Tänä keväänä Uniresta tuo kuusi erilaista yrttiä ruukkuineen päivineen ravintoloihinsa. Oregano, salvia, timjami, tilli, korianteri ja lehtipersilja odottavat pöydillä napsimista ja moni niistä päätykin eittämättä useille lautasille. Moni tunnistaa näistä yrteistä useita ja osaakin yhdistää niitä makuina tiettyihin ruokiin: kala ja tilli ovat maukas yhdistelmä, kuin myös pizza ja oregano. Monista yrteistä tosin löytyy myös muita käyttötapoja. Salvia esimerkiksi on hikoilua hillitsevä ja sitä käytetäänkin luonnon omana deodoranttina.


Timjami taas on yksi maapallon vanhimpia rohdoskasveja. Timjamin kerrotaan auttavan uutteena ja höyrynä esimerkiksi hinkuyskän ja kurkunpääntulehdusten hoitoon. Se toimii myös erinomaisesti yskänlääkkeenä. Moni varmaan myös ilahtuu tiedosta että timjami auttaa höyrykylpynä myös puhdistamaan ihoa. Myös oreganosta on hyötyä, mikäli iho oireilee tai kaipaa piristystä. Oregano on myös erinomainen helpotus rohtumien, haavojen ja hyttysten pistosten ulkoisena hoitona.


Tilli on erinomainen kalan kanssa mutta siitä on myös hyötyä. Tillistä valmistettavalla haihtuvalla öljyllä voi esimerkiksi ehkäistä kaasunmuodostusta ja edistää ruuansulatusta. Erityisen hyödyllistä se on hernerokkapäivän jälkeen. Myös korianteri auttaa samoin vaikutuksin. Korianteri on myös useiden kansainvälisten keittiöiden kuten vietnamilaisen ja intialaisen keittiön perusaineksia.


Suomalaisille tuttu persilja tunnistetaan yleensä kiharalehtisenä versona. Lehtipersilja sen sijaan on maailmalla tunnetumpi yrtti. Lehtipersilja on maultaan kanssasisartaan vahvempi. Persilja mielletään usein ns. koristeyrtiksi, mutta sillä on myös virkansa. Se sisältää runsaasti vitamiineja (esimerkiksi C-vitamiinia) ja siinä on useita erityisesti naisille hyödyllisiä ravintoaineita kuten rautaa ja kalsiumia. Persiljaa kannattaa myös pureskella ruuan päätteeksi sillä se ehkäisee ja poistaa pahanhajuista hengitystä. Treffailijat huomio!


Yrttiviikolla tuoreita yrttejä voi löytää Unirestan ravintoloista pöydiltä ja niitä saa sekä kannattaa käydä napsimassa lautaselle. Rohkeasti kokeilemalla voi löytää sen oman suosikkinsa ja ei aikaakaan kun myös sinun keittiössäsi voi vihertää salakavala yrttiruukku.

Mikä näistä yrteistä on/oli sinun suosikkisi? 

Kommentit (1)

19.03.2015  |  Anonyymi

Vehreän vihreitä yrttejä Unirestalla

Korianteri

Kommentointi

Nimi: *
Otsikko:
Kommentti: *
 

Ravintola-agentti

Ravintola-agentti tutkii suurennuslasin kanssa kaikkea, mikä liittyy Unirestaan ja sen asiakkaisiin.