Tohtoripromootio - juhlapäivä

03.09.2013  |  Kirjoittaja: Sari Köykkä

Varsinaisena tapahtumapäivänä lauantaina, henkilökunnan työrupeama alkoi 3 tuntia ennen vieraiden saapumista. Suurin osa valmisteluajasta käytettiin tarjoilun harjoitteluun. Tarjoilijoita oli yhtä monta kuin pöytiäkin, siis 33, ja tarjoilijoille annettiin henkilökohtaiset tarjoilijanumerot ja myös pysytellä numerojärjestyksessä koko tarjoilun ajan. Näin varmistettiin, että kaikki juhlavieraat saavat ruokansa ajallaan ja erikoisruokavalioannokset toimitetaan oikeille henkilöille.

Samaan aikaan kun tarjoilijat opettelivat paperilta tuntemaan pöytäkuntiensa asiakkaiden mahdollisia erityistarpeita, keittiössä ja sen jatkeen olevassa jumppasalissa hääri iso keittiömestareiden ja kokkien joukko. Apuvoimia keittiöön oli hankittu mm. Pohjois-Pohjanmaan keittiömestariyhdistyksen riveistä, joten paikalla oli siis taatusti Oulun alueen parasta ammattitaitoa! Ilta oli monin tavoin jännittävä, sillä samaan aikaan oli käynnissä MM-jääkiekon Suomi-Ruotsi ottelu. Tilanteen seuraamiseen oli varauduttu mm. iPhone sovelluksilla, jotka päivittivät tilanteen suoraan puhelimen näytölle. Ja laskettiinpa juhlasalin valkokangaskin peliä varten alas hetkeksi aikaa. Ennen vieraiden saapumista oli kuitenkin työnnettävä jääkiekkoasiat tuonnemmaksi ja ryhdyttävä avaamaan kuohuviinipullojen korkkeja. Pahemmilta tapaturmilta vältyttiin, vaikka korkit sinkoilivatkin välillä sinne tänne.

Ensimmäiset vieraat saapuivat hyvissä ajoin ja odottaessamme illan isäntää Lauri Lajusta paikalle, kävin tutustumassa pääruuan eli poronpaistin valistukseen. Lihaa kypsytettiin vakumoituna kolmisen tuntia matalalämpöhauteessa, jonka lämpötila pidettiin koko ajan noin 70°c. Tämä menetelmä takaa tasalaatuisen kypsennyksen ja myös pitää nesteet lihassa matalan lämpötilan ja vakuumin ansiosta, minkä vuoksi paisti säilyy erityisen mureana. Juhlamenu oli erittäin korkealaatuinen – ja hinnakas – minkä vuoksi henkilökunta oli etuoikeutettu nauttimaan työsuhde-etuna broilerikiusausta ja vihreää salaattia. Koinkin itseni onnekkaaksi, kun poroa jäi hieman tähteeksi ja pääsin maistamaan paistia, sillä taivaallistahan se oli!

Juhlavieraiden saavuttua ja päästyä paikoilleen, tarjoilu pääsi vihdoin käyntiin ja pahin alkujännitys tarjoilun sujuvuudesta laukesi. Tilaisuuden arvokkuudesta huolimatta juhlaväki oli erittäin hyvän tuulista ja meininki rentoa. Moikkasinpa kekkereiden lomassa muutamaan opettajaanikin. Vieraat olivat myös tyytyväisiä illalliseen, mikä oli pääteltävissä siitä, että tähteitä ei juuri näkynyt. Tarjoilu ja ruokailua rytmittivät nuorten tohtorien ja yliopiston henkilökunnan vuoropuhelumaiset puheet ja viimeiset kahvit aveceineen tarjoiltiin noin klo 23. Illan bileet kuitenkin jatkuivat aamun pikkutunneille asti, jolloin oli ohjemassa mm. tekniikan tohtorin puhe auringonnousulle. Tarjoilijoiden hymyt eivät pettäneet, vaikka jalkoja särki. Itse olin juhista niin vaikuttunut, että väitöskirjan mahdollisuus saattoi jäädä itämään mieleen. Mikäs sen parempi paikka aloittaa väikkärin teko kuin promootioillallinen!

Kommentointi

Nimi: *
Otsikko:
Kommentti: *
 

Ravintola-agentti

Ravintola-agentti tutkii suurennuslasin kanssa kaikkea, mikä liittyy Unirestaan ja sen asiakkaisiin.