Syyskuun unirestalainen - Datanian ravintolavastaava Raili

04.09.2013  |  Kirjoittaja: Sari Köykkä

Ravintola Datanian ravintolavastaava Raili Kolehmainen on edelleen töissä ensimmäisessä työpaikassaan, johon hän pääsi Ivalon emäntäkoulusta valmistuttuaan. Kaiken kaikkiaan Raili on palvellut Unirestan leivissä lähes 38 vuotta, sisältäen muutaman vuoden hoitovapaalla, mikä on vähintäänkin kunnioitusta herättävä saavutus. Vuosien varrella Raili on ehtinyt nähdä yrityksen monet vaiheet, asiakaskunnan kasvun ja työtapojen muuttumisen. Alkuaikoina Ruokala 1:ssä (nyk. Aularavintola) kassakonetta sai hakata hartiavoimin ja ruoka annosteltiin valmiiksi kertakäyttölautasille. Myös työtahti oli toisinaan niin verkkaisa, että toiminnan nainen Raili meinasi vallan tuskastua. Sittemmin tämä asia on korjaantunut ja päivisin ei tarvitse liiemmin paikoillaan istuskella. Toimistohommien ohella käytännön askareet ovatkin ehdottomasti se, mistä Raili nauttii eniten.

Viimeiset kymmenen vuotta Raili on työskennellyt Dataniassa, jossa käy päivittäin 200–300 asiakasta. Ilmeisen hyvin Raili asiakkaitaan kohteleekin, sillä hätätilanteessa jotkut ovat olleet valmiita ruokailemaan jopa lattialla, jos paikat ovat olleet täynnä. Sähkö- ja tietotekniikan siivessä sijaitsevan ravintolan asiakaskunta on miesvoittoista ja kaikesta päätellen heidän kanssaan on helppo tulla juttuun. Raili kehaisee vielä erikseen heidän syövän myös runsaasti kasviksia, mikä on toista verrattuna hänen uransa alkuaikojen kokemuksiin.

Raili itse on kunnostautunut kasvisten ja yrttien viljelyn saralla niin, että hän on menneinä vuosina myynyt persiljasatoaan myös Unirestan tarpeisiin. Nykyäänkin Raili viljelee omaan käyttöönsä perunat, porkkanat ja sipulit. Myös hillat ja puolukat tulee käytyä hakemassa suolta ja metsästä talteen talven varalle. Satokauden päätyttyä odotetaan talven koittoa. Erityisen mieluisaa on, kun koittaa kevät ja hankikelit. Silloin Raili laittaa sukset jalkaan. Viime talvena Raili aloitteli jälleen myös ompeluharrastustaan ja viidelle lapsenlapselle ompelemisessa riittää puuhaa. Lisäksi Raili ehtii toimia aktiivisesti kyläyhdistyksessä, mikä käy harrastuksesta sekin.

Ruokaan ja muiden kestitsemiseen liittyviä vinkkejä Raililla löytyy useampikin. Jokaisen jääkaapin perusvarustukseen tulisi kuulua pitkään säilyviä vaniljakastikkeita ja vispikermaa, joista saa aina tarpeen tullen taiottua nopeasti maistuvaa makeaa pöytään vaikkapa marjojen kaveriksi. Toinen takuuvarma herkku on esimerkiksi vohvelit, jotka ovat nopea ja superhelppo valmistaa, kun haluaa tuoretta tarjottavaa kahvipöytään.

Kommentointi

Nimi: *
Otsikko:
Kommentti: *
 

Ravintola-agentti

Ravintola-agentti tutkii suurennuslasin kanssa kaikkea, mikä liittyy Unirestaan ja sen asiakkaisiin.