Saunamaailma satumetsässä

22.10.2013  |  Kirjoittaja: Sari Köykkä

Toppilan lämpövoimalan kupeessa, Terva-Toppilan kartanon mailla sijaitsee usean rakennuksen alalle levittäytyvä saunamaailma. Paikalle saavuttaessa kartanon koivukujan päästä kaarretaan oikealle ja pian kulkija huomaa metsän siimekseen johtavat valaistut vanhat junan raiteet, jotka toimivat lopullisena viitoituksena perille saunamaailmaan. Pääsin vierailemaan Terva-Toppilan saunamaailmassa Unirestan kanta-asiakasillan puitteissa. Ilta osoittautui unohtumattomaksi elämykseksi, sillä saunamaailma valloittaa vierailijan taianomaisella tunnelmallaan, mikä on jokaisen itse koettava.

Saunamaailman tilukset käsittävät päärakennuksen, jossa on tervatupa ja takkatilat sekä sähköllä toimiva VIP-sauna, ison ja pienen savusaunan, kylpypaljun ja palvaamon. Kaikki rakennukset on rakennettu 1990-luvulla taidokkaasti perinteisiä materiaaleja ja rakennustekniikoita käyttäen, mikä antaa rakennuksista helposti paljon iäkkäämmän vaikutelman. Osa päärakennuksen hirsistä on peräisin Tuiran vanhasta juna-asemasta, joten täysin vailla paikallista historiaa ei kuitenkaan jäädä. Rakennuksissa on yhdistelty modernia ja vanhaa sopivassa suhteessa niin, että paikka tarjoaa kaikki nykyajan mukavuudet ajan patinoimassa miljöössä. Kokonaisuudessaan tiloihin sopii noin 40 henkilöä. Puitteet ovat erinomaiset esimerkiksi lähestyvää pikkujoulukautta ajatellen.

Iltamme saunamaailmassa alkaa ohjelmapalvelu Go Arcticin vetämillä aktiviteeteilla. Go Artcticin väellä tuntuu olevan takataskussaan, jos jonkinlaista aktiviteettia ja ottelemme mm. moukarinheitossa ja lentävällä matolla ajelussa. Saunamaailman välittömässä läheisyydessä sijaitsee myös yksi suomen parhaista frisbeegolfkentistä, jonka sopii niinikään loistavaksi aktiviteetiksi ennen saunomista. Vähitellen keskittymisemme alkaa herpaantua kisailusta, sillä herkulliset tuoksut pihan perällä olevasta palvaamosta voimistuvat pihamaalla. Ravintola Castanean keittiömestari Harri Gärding on saamassa päätökseen 6 tuntia kestäneen lihan palvaamisen. Ulkoilma-aktiviteetit ovat onnekkaasti tehneet tilaa herkulliselle illalliselle. Siirrymme vähitellen tunnelmallisesti valaistun tervatuvan puolelle takkatulen lämpöön lämmittelemään syysilman kohmettamia jäseniä.

Illan pitopöydän päätähtenä on mehevää porsaanniska suoraan oman palvaamon uumenista. Lisäksi tarjolla on palviryynimakkaraa, kahta eri salaattia, kirnuvoivaahtoa ja tuoretta leipää. Viimeisenä ruokalajina on uskomattoman maukas hovijäkiruoka, joka kuljettaa herkuttelijan pieneksi hetkeksi eri planeetalle. Pitkät pirtinpöydät tarjoavat erinomaiset puitteet yhteisellä illanvietolle ja ilta hurahtaakin hetkessä erinomaisen ruuan ja seurustelun siivittämänä.

Lopuksi on aika siirtyä testaamaan varsinaista saunatarjontaa. Talo tarjoaa kylpijöille kaikki mahdolliset tykötarpeet pesuaineista pyyhkeisiin ja laudeliinoihin. Astuessani isoon savusaunaan olen jo hetken kummissani, sillä siellä on lähestulkoon kylmä. Samassa kuitenkin ymmärrän, että saunassa on iso parvi, jossa varsinaiset lauteet ovat ja siellä on myös lämpötila on sopiva. Melko nerokasta itse asiassa, että ”alakerran” pesutilassa on viileää ja kunnon lämpö on vasta ylhäällä ylisillä. Varsinainen peseytyminen on tosin mutkattomampi suorittaa sisällä VIP-saunan pesutiloissa. Saunomisen jälkeen on aika lähteä yönselkään kotia kohden. Olo lähestulkoon epätodellinen, sillä saunamaailma metsänsiimeksessä kuljettaa vierailijansa nopeasti kauas arjesta ja kaupungin melskeestä. Jään odottamaan seuraavaa kertaa.

Terva-Toppilan tilojen vuokraus on Unirestan juhlapalveluiden tarjontaa. http://www.tervatoppila.fi

Kommentointi

Nimi: *
Otsikko:
Kommentti: *
 

Ravintola-agentti

Ravintola-agentti tutkii suurennuslasin kanssa kaikkea, mikä liittyy Unirestaan ja sen asiakkaisiin.