Ruuan ja musiikin säveltämisessä on paljon samaa

16.03.2017  |  Kirjoittaja: Samira Fahim

Muutto alkaa olla loppusuoralla, ja H2O Keskusta pääsee avaamaan ovensa maanantaina 20.3. Kyllä sitä onkin odotettu!

Ravintolan keittiössä häärii uusi kasvo, kokkivirtuoosi Kimmo. Tosin tällä hetkellä keittiö, kuten salinkin puoli, on vielä sen verran remonttivermeiden valloittama, että hetki on maltettava häärätä lähinnä pöydän ääressä tilausten ja paperiasioiden kanssa. Mutta pian pärähtää keittiössäkin!


Kemistä Jyväskylän kautta Ouluun päätynyt Kimmo on ehtinyt taikoa lautasille maukasta mahantäytettä monissa ravintoloissa, viimeisimpänä muun muassa Kasvisruokala Etrassa ja Hellassa. Aiempaa kokemusta on kuitenkin laidasta laitaan myös muilta aloilta, kuten vaikkapa rakennuspeltiseppänä, taksikuskina ja Pandan suklaatehtaalta. Musiikkikin vei miestä varsinkin aikaisemmin kovasti mennessään, mutta varsinaiseksi laulavaksi kokiksi hän ei ainakaan vielä tunnustaudu. Totuus selvinnee sitten lähiaikoina. ;)

Kimmon keittiössä valmistuu muun muassa monipuolista ja ravitsevaa kasvisruokaa. Nykyään kasviksista luovasti kokkaaminen on hänelle arkea, mutta aina niin ei ole ollut.
”Esimerkiksi aloittaessani Etrassa en ollut aiemmin nähnytkään linssejä. Joku oli varmaan joskus sanonut, että linssikeitto on kamalaa, ja olin sisäistänyt tuon mielipiteen sitten itsekin. Kun pääsin itse näkemään, millainen raaka-aine se on ja miten sitä valmistetaan, mieli kyllä muuttui.”

Kasvispainotteinen ravinto ja vegaaniruoka kiinnostavat suomalaisia yhä enemmän, ja niiden suosiminen jatkaa koko ajan kasvuaan. Tähän kasvavaan kiinnostukseen halutaan H2O:ssa vastata oikein viimeisen päälle ja kunnolla. Kaupungin parhaan vegaanikokin käsissä syntyy ihmeitä, ja H2O:sta saakin yksinkertaisesti Oulun parasta kasvis- ja vegaaniruokaa!

Kiinnostuksen lisääntymisestä huolimatta monilla on kuitenkin yhä mielikuva mauttomista kasvisruuista, joilla ei lähde edes nälkä.
”Onhan se ymmärrettävää, jos ei ole koskaan maistanut muunlaista. Minulle on tärkeää, että kasvisruuista löytyy kunnolla makua, ruokaisuutta ja ravinteikkuutta. Siis elimistölle sitä, mitä se kaipaa − ei mitään pelkkää jauhettua mautonta mössöä”, Kimmo naurahtaa.

Hän harmittelee, että ruokien omat maut peittyvät monissa paikoissa liian herkästi kermalla läträilyyn. Itse hän pitää paljon enemmän raikkaista ja aidoista mauista, huolella maustettuina tietenkin. Bravuurikseen hän paljastaa Aasian suuntaan kääntyvät ruuat.
”Tykkään tehdä ja syödä itse paljon tomaattipohjaisia, currylla, kookoksella ja inkiväärillä maustettuja ruokia. Niitä on tulossa tännekin. Mutta hei, ei tarvitse säikähtää – kyllä täälläkin käytetään välillä kermaa, mutta kohtuudella!”

H2O Keskustan lounaalla tarjotaan päivittäin kaksi kasvis- ja kaksi liha- tai kalavaihtoehtoa. ”Hyvää perusruokaa, mutta toisaalta sieltä löytyy seikkailumieltäkin”, kuuluu Kimmon tiivistys. Lounaan lisäksi on runsas salaattitori, H2O-burgereita, makeita ja suolaisia vohveleita sekä laaja erikoiskahvi- ja leivonnaistuotevalikoima. Aamuisin pöytään katetaan maukas aamiainen ja viikonloppuisin hemmotellaan makunystyröitä ensin brunssilla ja sen jälkeen burgerbuffetilla. Keskiviikosta perjantaihin pöytään katetaan herkullinen afterwork-buffet. H2O:ssa suositaan jatkossakin terveellisiä raaka-aineita, lähiruokaa ja luomutuotteita.

Kimmon elämässä sekä ruualla että musiikilla on molemmilla ollut pitkään oma vankka paikkansa. Musiikki tuli kuvioihin 14-vuotiaana, kokkailu ensimmäiseen omaan kotiin muuttaessa.
”Jälkimmäisestä saa syyttää ihan täysin Pekkalan Jannea ja Nykyrin Timoa, joilla oli aikoinaan Makupalat-niminen kokkausohjelma televisiossa. Siitä sain kiksejä ja innostuin testailemaan ohjelmassa sekä kirjoissa näkemiäni reseptejä.”

Kauas on tultu niistä ajoista, jolloin jauhelihakastikkeeseen kuului laittaa lihan kaveriksi vain ja ainoastaan sipulia. Siihen kyllästyi äkkiä, ja alkoi tehdä mieli kokeilla uusia twistejä. Liharuokiinkin alkoi päätyä runsaasti kasviksia tuomaan monipuolisuutta, ja erilaisia makuyhdistelmiä tuli kokeiltua entistä enemmän. Ja makututkimusretket jatkuvat edelleen.

Useammassa bändissä soittaneen Kimmon mielestä musiikin säveltämisessä ja ruuanlaitossa on kyse vähän samanlaisesta luomisesta.
”Se on hieno tunnetila. Jostain selkärangasta vain tulee se tunne ja ajatus, että nyt haluan kaataa tähän ruokaan juuri tämän verran ja tästä purkista. Sitä ei oikein osaa selittää tarkemmin, mutta sama tunne tulee myös musiikkia säveltäessä. Siihen tiettyyn tilaan meneminen on molemmissa tilanteissa aivan parasta”, Kimmo pohtii.

Maanantain avajaispäivää Kimmo odottelee innolla.
”Jännät fiilikset, tämä on mukava haaste! Koekeittiössä on testattu ja haettu muun muassa erilaisten kasvispyöryköiden ja -pihvien koostumusta. Esimerkiksi falafelit ovat onnistuneet aika hyvin. Teen parhaani”, hän toteaa vaatimattomasti.

Kukaan muu Kimmon pöperöitä syönyt tuskin malttaisi käyttää luonnehdinnassaan yhtä hintsusti kehusanoja. Ruuat ovat nimittäin niin uskomattoman maukkaita! :)

Mutta mitä mieltä sinä olet? Lämpimästi tervetuloa maistelemaan Kimmon herkullisia kulinaarisia sävellyksiä H2O Keskustaan maanantaista alkaen!

H2O Keskusta, Uusikatu 26
Avoinna:
20.– 26.3.:
ma–ti ja su klo 10–18
ke–to klo 10–22
pe–la klo 10–23

27.3. alkaen:
ma–ti klo 6.30–18
ke–to klo 6.30–22
pe klo 6.30–23
la klo 8–23
su klo 8–18

Kommentointi

Nimi: *
Otsikko:
Kommentti: *
 

Ravintola-agentti

Ravintola-agentti tutkii suurennuslasin kanssa kaikkea, mikä liittyy Unirestaan ja sen asiakkaisiin.