Pääsiäisen perinteet

06.04.2015  |  Kirjoittaja: Siina Hietajärvi

Mukavaa toista pääsiäispäivää kaikille!

Pääsiäinen on aina rytmittänyt kevättä, etenkin opiskelijan näkökulmasta. Hiihtoloman jälkeen se on ensimmäinen pidempi loma jota opiskelija odottaa. Hienoa, hetki ilman tenttikirjoja ja yliopiston vilskettä! Pääsiäinen on tietysti myös monelle uskonnollisista vakaumuksista johtuen tärkeää aikaa. Monelle se on myös aikaa hyvän seuran ja hyvän ruuan parissa. Pääsiäinen on Suomessa perinteisesti ruokajuhlaa.

Suomessa pääsiäiseen on perinteisesti kuulunut lammas (tai kinkku), minttuhyytelö sekä mämmi. Lampaalla on vahva uskonnollinen alkuperä ruokapöydässä mutta kuten useimpien traditioiden tapaan, tämä alkuperä on aikojen saatossa jäänyt hieman taka-alalle. Lammas kuuluu erityisesti kristillisen ja katolisiin perinteisiin ruokapöydässä ja esimerkiksi useissa Välimeren maissa pääsiäinen ei tule ilman lammasta. Lampaasta nautitaan usein esimerkiksi minttuhyytelön kera, kyseinen kombo onkin erityisesti ravintola-agentin mieleen. 

Suomen pääsiäispöydän perinteet juontavat etenkin uskonnollisista perinteistä. Ruokapöytiin katetaan perinteisiä ruokia mm. ortodoksisen sekä kristillisen perinteen mukaan. Esimerkiksi ortodokseille pääsiäinen merkitsi pitkän paaston loppumista ja pöytään katettiin herkkuja laidasta laitaan. Nykypäivänä suomalaisten pääsiäispöytään päätyneet Kulitsa ja Pasha ovat ortodoksisen perinteen pääsiäispöydän herkkuja. Niille joille kyseiset herkut eivät ole tuttuja niin pieni kertaus: Pasha on jälkiruoka joka valmistetaan mm. rahkasta, manteleista, rusinoista ja kermasta. Tuloksena on kakkumainen jälkiruoka. Kulitsa, toiselta nimeltään pääsiäisleipä, on pullamainen leipä jota syödään etenkin pashan kera. Kulitsa myös usein siunataan ennen ruokailua. Nämä kaksi jälkiruokaa ovat melko uusia tuttavuuksia tavallisessa suomalaisessa pääsiäispöydässä mutta ovat vakiinnuttaneet paikkansa. 

Kukapa voisi pääsiäisestä puhua ilman perinteisiä pääsiäismunia. Pääsiäismunat mainittaessa, moni ajattelee foliopäällysteisiä suklaamunia ja/tai koristeltuja kananmunia joiden parissa puuhastellaan tovi. Munat ovat yksi vanhimpia pääsiäisperinteitä ja esimerkiksi monissa Välimeren pääsiäspöydissä kokonaisia kananmunia löytyy monesta pääsiäisruuasta sisäänleivottuna tai kypsennettynä. Muna symboloi uutta alkua ja elämän jatkumoa ja se onkin syy siihen miksi pääsiäismunia on ujutettu moneen perinteiseen pääsiäisruokaan tai annettu lahjaksi. 

Tänä vuonna Unirestan ravintoloissa tarjottiin varsin perinteinen ja melko maukas pääsiäisateria. Lounaaksi moni pääsi maistamaan karitsanlihapataa porkkana-perunamuusilla. Sen lisäksi että lounas oli kauniin värikäs, se oli myös yksi herkullisimmista aterioista mitä ravintola-agentti on syönyt tänä vuonna. Yliopistolla Aulakahvilassa oli myynnissä myös itseleivottuja leivonnaisia. Suureksi iloksi ja hämmästykseksi ostettavaksi oli myös leivottu kampanisuja, mikä näin entisen lappilaisen näkökulmasta oli hienoa! Vaikka pääsiäinen ei ole yhtä suurtaa juhlaa opiskelijoiden keskuudessa kuin esimerkiksi vappu, oli se kuitenkin kauniisti huomioitu. Pääsiäinen on vain kerran vuodessa, siksipä siitä voi nauttia täysin rinnoin herkullisten ruokien ja jälkiruokien parissa!

Kommentointi

Nimi: *
Otsikko:
Kommentti: *
 

Ravintola-agentti

Ravintola-agentti tutkii suurennuslasin kanssa kaikkea, mikä liittyy Unirestaan ja sen asiakkaisiin.