Maukasta Lähiruokaviikkoa!

26.09.2016  |  Kirjoittaja: Samira Fahim

Uniresta viettää Lähiruokaviikkoa 26.−30.9. Lähiruokaa meiltä toki saa joka päivä muutoinkin, mutta tällä viikolla haluamme erityisesti nostaa esille paikallisia kumppaneitamme ja heidän lähiruokatuotteitaan. Viikon aikana kurkistamme blogissa viiteen meille läheltä tuotteita toimittavaan yritykseen. Ensimmäisenä vuorossa on Pottumies.

Pottumies

Vuonna 2010 tuotantonsa aloittanut Pottumies Oy kuorii ja pilkkoo juureksia Utajärvellä yrittäjien itse suunnittelemilla tuotantolinjastoilla. Yritystoiminnan alkuvaiheessa alalla elettiin murrosvaihetta, ja syntyneet linjastot olivat siihen aikaan poikkeuksellisia. Niiden suunnittelussa korostuivat toiveet tehokkuudesta, hygieenisyydestä ja helppokäyttöisyydestä.

Toimitusjohtaja Kristina Kiviselgin mukaan näihin tavoitteisiin myös yllettiin. Tuotantoprosessista saatiin niin hygieeninen, etteivät tuotteet kaipaa säilyäkseen säilöntäaineita tai suojakaasuja. Tuotteet tehdään tilausten mukaan, eivätkä ne siis joudu seisomaan varastossa odottelemassa. Kuorimalinjasto käynnistyy vihreää hymynaamaa painamalla ja pysähtyy punaisesta surunaamanappulasta. Siis työntekijöillekin todella kätevää ja yksinkertaista!

”Nyt meillä on 7 eri linjastoa, ja yksi niistä on kopioitu Ruotsiinkin. Tosin siellä he eivät saaneet sitä toimimaan yhtä hyvin kuin meillä − ihan kaikkia salaisuuksiamme emme sentään kertoneet”, Kiviselg naurahtaa.

Nimestään huolimatta Pottumies toimittaa asiakkailleen perunan lisäksi myös paljon erilaisia juureksia, sekoituksia ja salaatteja. Tarvetta nimen rukkaamiseen ei yrityksessä ole kuitenkaan nähty, onhan peruna kuitenkin ruokapöydän peruspilareita, ja mitäpä sitä muutenkaan helppoa ja symppistä nimeä muuttamaan.

Pottumies työllistää 17 oman työntekijänsä lisäksi välillisesti noin 50 henkeä aina viljelijöistä jakelijoihin. Raaka-aineita yrityksen tuotteisiin kasvattavat lähialueiden viljelijät muun muassa Utajärvellä, Tyrnävällä, Limingassa, Vaalassa ja Sotkamossa.

Lähellä tuotettua suosimalla voi vaikuttaa osaltaan siihen, että viljelytoimintaa pystytään jatkaan myös pohjoisemmassa Suomessa, eikä kaikki tuotanto valu Etelä-Suomeen tai ulkomaille. Kiviselgin mielestä se on myös turvallisuuskysymys − kun tietää, miten puhtaasti tuotteet lähellä kasvatetaan, voi luottaa siihen, ettei vuosikymmentenkään päästä selviä, että lapsille nyt tarjotusta ruuasta olisi aiheutunut jotain ikäviä seurauksia.

Omaksi perunaruokasuosikikseen Kiviselg nimeää perunasalaatin. Mutta ei ihan mitä tahansa perunasalaattia − täydellisessä sellaisessa ei ole omenaa vaan kinkkua, herneitä, keitettyä porkkanaa, kananmunaa, smetanaa ja majoneesia, ehdottomasti majoneesia.

Kommentointi

Nimi: *
Otsikko:
Kommentti: *
 

Ravintola-agentti

Ravintola-agentti tutkii suurennuslasin kanssa kaikkea, mikä liittyy Unirestaan ja sen asiakkaisiin.