Marraskuun unirestalainen - Snellmanian ravintolatyöntekijä Tuula

04.11.2013  |  Kirjoittaja: Sari Köykkä

Ravintola Snellmanian työntekijältä Tuula Majavalta haastattelu kuukauden unirestalainen –palstaa varten käy kuin vanhalta tekijältä. Vuosien varrella häntä on haastateltu niin Kalevaan, Oulu-lehteen kuin Ylkkäriinkin. Tuula onkin ilmeisen helposti lähestyttävä ihminen ja hänen iloista tarinointia kuunnellessa käy pian selväksi, miksi hän on 30:n Unirestalla vietetyn vuoden aikana ehtinyt tehdä asiakaskuntaansa niin lähtemättömän vaikutuksen. Tunnustuksia asiakkailta tulee tasaisin väliajoin (kuten kuvassa oleva kortti). Kun Snellmanian puhelin soi ja soittaja esittää kysymyksen: ”Mikä sen Tuulan sukunimi on?”, tämä tietää yleensä sitä, että Tuula on jälleen kerran saamassa kiitoksen väitöskirjan esipuheeseen.

Unirestalle Tuula pestattiin viikoksi tuuraajan rooliin ja tämä pesti on kestänyt tähän päivään saakka. Hänen taipumus asiakaspalvelun puolelle oli selvää pienestä pitäen, sillä hän muistaa 8-vuotiaana kirjoittaneensa ystäväkirjan toiveammatti-kohtaan myyjä tai kotirouva. Tuulan touhukkaan luonteen huomioiden on selvää, että hän lopulta valitsi ensimmäisen vaihtoehdon. Uralleen hän haki vauhtia kauppaoppilaitoksen myyjän ammattitutkinnosta ja on sen jälkeen työskennellyt unelma-ammatissaan.

Tuulan ammattitaidon takana piilee muutamia periaatteita, jotka näkyvät asiakkaille erinomaisena palveluna. Ensinnäkin hän kohtelee kaikkia asiakkaita samanarvoisina huolimatta titteleistä. Toisekseen Tuula haluaa ottaa asiakkaat tosissaan ja huomioida kaikki mahdolliset tarpeet; hän neuvoo ihmiset perille oikeaan luentosaliin ja kuuntelee elämän ilot ja surut. Ja tietenkään Tuula ei ota työtään kuoleman vakavasti, vaan huumori saa ja sen tulee kukkia! Tuulan ilmiömäinen muisti auttaa myös hyvässä asiakaspalvelussa, sillä hän tietää asiakkaat henkilökohtaisesti ja osaa huomioida heidän erityistarpeensa, kuten allergiat, ennen kuin he itse ehtivät edes pyytää.

Yliopiston kansainväliseen ympäristöön sopeutuakseen Tuula on nähnyt vaivaa ja opiskellut omatoimisesti englantia noin kuuden vuoden ajan. Oma aviomies on myös tukenut häntä kieliopinnoissa vetämällä joka perjantaista ”saunakurssia” sekä kieltäytymällä antamasta apua, kun rouva halusi tehdä ostoksia ulkomailla, jolloin taidot oli pakko ottaa käyttöön. Ostokset tuli tehtyä ja nykyään hän vaihtaa kuulumiset myös vaihto-opiskelijoiden kanssa.

Pian on kuitenkin viimeisen työpäivän aika, sillä Tuula jää eläkkeelle 16.12.2013. Tulevien eläkepäivien ratoksi on tiedossa ainakin paljon mökkeilyä Pudasjärvellä, luonnossa samoilua ja dekkareiden lukemista (Tuula arvaa lähestulkoon aina kuka on murhaaja). Tuula rakastaa leipomista ja alta löytyy hänen spesiaali mansikkamuffinssiohjeensa. Lähisuunnitelmissa on ihana reissu Tallinnaan, sillä Tuulan hyvä ystävä Sirpa eläköityi jo toukokuussa, ja ensi alkajaisiksi naiset aikovat suunnata kylpylälomalle.

Monet vakioasiakkaat ovat murheissaan Tuulan lähtöaikeista ja ovat alkaneet puuhata adressia hänen lähtönsä estämiseksi. Molemminpuoliseksi helpotukseksi kerrottakoon, että Tuula on jatkossa luvannut tulla tarpeen tullen ekstraajaksi, aivan kuten silloin alussa. Eläkkeellä Tuula toivoo siirtyvänsä ilman puheita ja muodollisuuksia, mutta jos vanhat merkit pitävät paikkansa, ei hän pääse livahtamaan huomaamatta. Huomionosoituksia satelee myös ”arkena” erilaisten lahjojen ja kiitoskorttien ja sähköpostien muodossa, 60-vuotis päiviltä lahjoja kertyi 2 laatikollista, vaikka kenenkään ei pitänyt merkkipäivästä edes tietää. Eikä ihme, sillä Tuula tekee ihmisiin lähtemättömän vaikutuksen. Haastattelutuokion lopuksi halaamme kuin vanhat tutut.

Tuulan mansikkamuffinssit

Ainekset

2 kananmunaa

1,5 dl sokeria

3 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

1,5 dl sulatettua margariinia

Mansikoita

Tomusokeria

Valmistusohjeet

  1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
  2. Sekoita sokerit, jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne muna-sokerivaahtoon.
  3. Lisää lopuksi sulatettu margariini.
  4. Annostele taikina muffinssivuokiin ja laita jokaisen muffinssin keskelle yksi iso mansikka.
  5. Paista 10-15 minuuttia 225°c.
  6. Koristele jäähtynet muffinssit ripottelemalla päälle tomusokeria.

Kommentit (6)

04.11.2013  |  Anonyymi

Tuula on paras!

Kyllä sinua tulee ikävä kun lähdet eläkkeelle!

26.11.2013  |  Anonyymi

Hyvä, että Unirestalla osa henkilökunnasta osaa englantia. Se on erittäin tärkeää nyt kun ulkomaalaisia opiskelijoita on paljon.

27.11.2013  |  Anonyymi

Hei, Unirestalla on kiinnitetty huomiota kansainväliseen asiakaskuntaa ja yritys tukee kieliopintoja esimerkiksi maksamalla halukkaille työntekjöille kansalaisopiston kielikurssien osallistumismaksut. Uniresta järjestää myös silloin tällöin kielikoulutusta asiakaspalvelutehtävissä oleville henkilöille.

29.11.2013  |  Anonyymi

Itse olen monesti ollut todistamassa, kuinka Unirestan vanhemmat naiset eivät osaa kommunikoida vaihto-oppilaiden kanssa. He puhuvat näille vain suomea.

02.12.2013  |  Anonyymi

Asiakaspalvelijoiden kielitaito

Unirestan tavoitteena on, että asiakaspalveluhenkilökunta pystyy palvelemaan asiakkaita englanniksi (ja suomeksi). Kielitaito on jatkossa yksi osaamisalue, jonka tulee täyttyä, mikäli mielii Unirestalle töihin. Tämä otetaan huomioon uusia työntekijöitä rekrytoidessa ja asia tuodaan esille myös hakuilmoituksissa. Vähimmäisvaatimuksena on riittävä englanninkielen taito. Uniresta tukee henkilöstön kieliopintoja tavalla, josta on ylläolevassa kommentissa kerrottu. Osalla työntekijöistä saattaa olla korkeampi kynnys puhua englantia vaikka sitä ymmärtääkin. Toivottavaa olisi, että jokainen pystyy palvelemaan asiakasta vaikka kielitaito olisikin puutteellinen. Tietysti myös kielitaitoisemman työkaverin hakeminen paikalle asian selvittämiseksi ja asiakkaan palvelemiseksi saattaa olla joissakin tapauksissa paikallaan.

12.12.2013  |  Anonyymi

Iso kiitos Tuulalle!

Kiitos Tuula aina iloisesta ja mukavasta palvelusta Snellmaniassa. Snelkkuun oli opintoaikoina aina ilo tulla syömään ja vaihtamaan ruokajonossa kuulumisia kanssasi! Ei ole Snellmania sama asia ilman Tuulaa :)

Kommentointi

Nimi: *
Otsikko:
Kommentti: *
 

Ravintola-agentti

Ravintola-agentti tutkii suurennuslasin kanssa kaikkea, mikä liittyy Unirestaan ja sen asiakkaisiin.