Maaliskuun unirestalainen - Julinian ravintolatyöntekijä Eira

03.03.2014  |  Kirjoittaja: Sari Köykkä

Kiireisimpäänkin lounasaikaan Julinian kassalla aina ystävällisesti palveleva Eira Huusko on tällä hetkellä Unirestan pitkäaikaisin työntekijä. Palvelusvuosia hänellä on takanaan huimat 42 vuotta! Eira aloitti 10.2.1972 Ravintola Rauhalassa Mannenkadulla. Muutaman vuoden päästä Eira siirtyi Linnanmaalle silloiseen ravintola numero kakkoseen eli Discukseen. 70-luvulla opiskelijoiden suosikkiruokaa oli pyttipannu ja wienerleike. Viime aikoina Eira on huomannut, että ruokalistalle ovat taas tehneet paluun alkuaikojen ruuat, kuten maksalaatikko ja pyttipannu.

Vuonna 1984 Eira siirtyi silloiselle keskuskeittiölle, nykyinen Julinia, ja on viihtynyt samassa ravintolassa näihin päiviin saakka. Työtään Eira kuvaa melko hektiseksi ja siinä kysytään kuntoa. Vuosien varrella asiakkaat ovat ehtineet tulla tutuksi ja naureskellen Eira toteaa uusien opiskelijoiden nuortuvan vuosi vuodelta. Onpa tutuille asiakkaille ehtinyt syntyä myös jälkikasvua ja ne pienimmät tulokkaat saavat Eiran sydämen sulamaan.

Pian Eira jää Juliniasta eläkkeelle – haastattelupäivänä aamuja on jäljellä melko tarkalleen 50 – ja tässä kohtaa on hyvä hetki miettiä ikimuistoisinta hetkeä Unirestan palveluksessa. Päällimmäiseksi valikoituu entisen Neuvostoliiton presidentti Gorbatšovin vierailu Linnanmaalla. Monet muutkin arvovaltaisten valtionvieraiden ja maaherran vastaanottojen juhlatilaisuudet ovat olleet mieleenpainuvia kokemuksia.

Vapaa-aikanaan Eira käy mielellään avannossa muutaman kerran viikossa. Pakkasrajaa hän ei juuri tunne, vaan pulahtaa Oulunjokeen pipo päässä jopa -25 asteen säässä - joskus on pitänyt päästä jopa -30. Jokaisen arkiaamun Eira aloittaa reippaalla 9,5km työmatkapyöräilyllä, luonnollisesti kesät talvet. Pelkosenniemeltä kotoisin oleva Eira ei talvisäätä hätkähdä, vaikka pyöräilyn hän myöntää käyvän liian työlääksi, kun asteet laskevat -25. Aktiivisen elämäntapansa ansiosta Eiralla riittää energiaa 5 lapsenlapsen kanssa temmeltämiseen. Heidän kanssaan Eira aikoo viettää enemmän aikaa, kun työ Unirestalla jää historiaan ja uusi elämän vaihe koittaa.

Luottoresepti on Eiralla kysyttäessä heti valmiina: tonnikalapiirakka!

Eiran tonnikalapiirakka

Pohja

3 dl vehnäjauhoja

1 dl vettä

1 dl rasvaa (voita tai öljyä tai molempia)

1 tl suolaa

1 tl leivinjauhoa

Täyte

2 dl maitoa

2 prk tonnikalaa (vedessä)

2 kpl kananmunaa

Tilliä, paprikaa, sipulia/purjosipulia freesattuna, mustapippuria, chiliä yms. oman maun mukaan. Päälle mahdollisesti juustoraastetta.

Valmistus

1. Paista pohjaa 225 asteessa 10 min

2. Lisää täyte.

3. Paista piirakkaa täytteen kanssa vielä 20 min.

4. Herkuttele!

Kommentit (1)

21.03.2014  |  Anonyymi

Suurkiitokset Eiralle aina yhtä ystävällisestä palvelusta!

Kommentointi

Nimi: *
Otsikko:
Kommentti: *
 

Ravintola-agentti

Ravintola-agentti tutkii suurennuslasin kanssa kaikkea, mikä liittyy Unirestaan ja sen asiakkaisiin.