Kesäkuun unirestalainen - Leipuri-kondiittori Laura

04.06.2013  |  Kirjoittaja: Sari Köykkä

Eräänä kesäisenä iltapäivänä tapasin yhden Unirestan nuorimmista työntekijöistä, 24-vuotiaan leipurin Laura Myllylän, joka on työskennellyt Unirestalla vajaat 2 vuotta. Lauran työnkuvaan kuuluu pääasiassa konditoriatuotteiden valmistaminen Snellmanian yhteydessä sijaitsevassa erillisessä ”leipomossa”. Päivittäin Laura valmistaa suolaisia ja makeita leivonnaisia yksilöllisiin asiakastilaisuuksiin. Joskus suurten juhlien valmistelu saattaa vaatia leipomon väeltä pitkää päivää ja aikaisimmillaan Lauran työpäivä on alkanut ennen kuin muut ovat päässeet edes nukkumaan eli noin klo 1 yöllä. Parasta antia leipurin työssä on Lauran mielestä tapa, jolla ammatti yhdistää tekemisen meiningin sekä mahdollisuuden käyttää omaa luovuutta. Unirestan konditoriassa syntyykin epäilemättä mitä hienompia taidonnäytteitä ja Paavo Pesusieni –kakkukin pyöräytetään kuulemma jo rutiinilla.

Vapaa-aikanaan Laura pitää huolta kunnostaan ja leipookin tarpeen tullen. Lähitulevaisuuden suunnitelmiin kuuluvat myös jatko-opinnot työn ohessa. Kysymykseen siitä, karppaako jauhopeukalo, Laura vastaa naurahtaen kieltävästi. Se olisikin mahdotonta, sillä toisinaan on hyvä myös maistaa sitä, mitä on tekemässä. Näin voi paljastua ajoissa esimerkiksi se, jos suolat ja sokerit ovat sattuneet menemään sekaisin, niin kuin kerran kävi. Mutta tämä pieni sekaannus lienee tuttu juttu jokaiselle alan todelliselle ammattilaiselle.

Lopuksi utelen vielä, mitkä ovat tämän hetken trendejä konditoriatuotteiden suhteen. Yleisesti ottaen asiakkaat toivovat usein ”ei liian makeaa” ja samoilla linjoilla on ilmeisesti myös leipurimme. Pyysin Lauraa tuomaan mukanaan oman luottoreseptinsä ja tässä, raikas mansikka-juustokakku, olkaa hyvä:

Ainekset
Pohja:
200-250 gr keksejä
70 gr voita
Täyte:
6 kpl liivatelehtiä
5 dl kuohuermaa
200 gr maustamatonta tuorejuustoa
0,6 dl sokeria
100 gr mansikkahilloa
n. 3 dl tuoreita mansikoita

Valmistusohjeet
1. Murskaa keksit ja yhdistä ne sulatettuun voihin. Painele seos irtopohjavuokaan.
2. Putsaa ja puolita mansikat ja asettele ne irtopohjavuoan ympärille leikkauspinta ulospäin.
3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä tuorejuusto ja sokeri.
4. Sekoita tuorejuustoseos ja kerma, lisää lopuksi hilloa maun mukaan (n. 100g).
5. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä muutama minuutti. Purista ylimääräinen vesi pois ja sulata ne sitten kuumaan vesitilkkaan (noin 1dl).
6. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen ja sekoita täyte tasaiseksi.
7. Kaada täyte irtopohjavuokaan keksiseoksen päälle ja tasoita pinta.
8. Annan jähmettyä jääkaapissa muutama tunti (mieluiten yön yli) ennen herkuttelua.
9. Pinnan voi koristella esim. tuoreilla mansikoilla.

Kommentointi

Nimi: *
Otsikko:
Kommentti: *
 

Ravintola-agentti

Ravintola-agentti tutkii suurennuslasin kanssa kaikkea, mikä liittyy Unirestaan ja sen asiakkaisiin.