Ilmastoreilun ruuan viikko

25.09.2013  |  Kirjoittaja: Sari Köykkä

Syyskuun viimeisellä viikolla 23.-27.9. vietettävä Ilmastoreilun ruuan viikko antaa hyvän syyn pohtia Unirestan mahdollisuuksia kestävän kehityksen edistämiseen. Ilmastoreilu ruoka tarkoittaa ruuantuotannon yhteydessä syntyvän ympäristökuormituksen huomioimista ja minimoimista ateriakokonaisuuksia suunniteltaessa. Ilmastoreilu ruoka on laaja kokonaisuus, joka kattaa tuotannon ja toimitusketjun valmistukseen asti, mikä vaatii yhteistyötä kaikkien toimijoiden välillä aina tuottajasta ruokailijaan. Uniresta haluaa nyt omalta osaltaan olla lisäämässä ruokailijoiden tietoisuutta ilmastoreiluista raaka-ainevaihtoehdoista. Myös henkilökunnan tiedottamiseen on panostettu ja koulutusta on tulossa lisää vielä myöhemmin talvella.

Unirestan ilmastoreilun viikon ruokalistat on suunniteltu ympäristöystävällisiä raaka-aineita hyödyntäen ja ravintoloissa on päivittäin saatavilla ilmastoreilu vaihtoehto koko viikon ajan. Ilmastoreiluja ruokalajeja on tosin ollut listalla jo pitkään ennen tätä kampanjaakin. Esimerkiksi hernekeitto, yksi kestosuosikeista, on erittäin ilmastoystävällinen vaihtoehto. Teemaviikon ei olekaan tarkoitus aiheuttaa huonoa omaatuntoa vallitsevista ruokailutottumuksista vaan kampanjan perimmäisenä tarkoituksena on tarjota nimenomaan vaihtoehtoja ja herättää keskustelua.

Ilmastoystävällisesti ruokaileva suosii pääsääntöisesti kasviksia ja broileria sekä välttää erityisesti naudanlihaa, jonka kasvihuonepäästöt ovat noin nelinkertaiset esimerkiksi broileriin verrattuna. Erityisen tärkeää on katsoa koko tuotantoketjua, sillä myös jotkin tuotantotavat saattavat olla ympäristölle haitallisia, kuten sademetsien tuhoutuminen soijan kasvatuksen yhteydessä. Pitkät kuljetusmatkat kasvattavat ruuan hiilijalanjälkeä ja yleisesti ottaen jokainen lisäporras tuotantoketjussa suurentaa ympäristön kuormitusta. Kestävän kehityksen näkökohdasta lähiruokaankin pitää kuitenkin suhtautua kriittisesti, sillä esimerkiksi talvisaikaan kasvihuoneissa kypsytetyt tuotteet eivät ole ilmaston kannalta reiluin vaihtoehto. Ilmastoystävällinen ruokailija painottaakin kausivaihteluita ja suosii kulloisiakin sesonkituotteita. Uniresta suosii lähiruokaa ostamalla esimerkiksi perunat lumijokelaiselta perunanviljelijältä.

Kokonaisuutena ajatellen suurkeittiöllä valmistettu ruoka on ilmastoystävällistä, sillä suurten volyymien ostaminen ja valmistaminen on energiatehokasta. Ammattikokkien osaamisen avulla pyrintään raaka-aineiden monipuolisen hyödyntämisen, mikä vähentää osaltaan hävikkiä. Merkittävin ja helpoin kestävän kehityksen vaikuttamismahdollisuus on jokaisen henkilökohtaisen ruokahävikin tiedostaminen. Biojätteestä syntyvät päästöt ovat olennainen osa ruuasta syntyvää hiilijalanjälkeä ja suurin osa siitä olisi estettävissä sopivan kokoisilla annoksilla. Unirestan on jo pidemmän aikaa tarjonnut astioiden palautuspisteillä tietoa biojätteen määrän kuukausittaisesta vaihtelusta, mikä antaa asiakkaille osviittaa hävikkimäärien kehityksestä.

Ilmastoreilun ruuan valmistaminen on lähes yksinomaan suunnittelukysymys, eikä sen toteuttamisesta aiheudu merkittäviä lisäkustannuksia. Näin ollen ilmastoystävällinen ruokailu on loistava tapa edistää ympäristön kestävää kehitystä ja myös Uniresta haluaa tiedostaa toimintatapojaan ja olla kehittämässä ilmastoreilumpaa ruokailua. Jatkossa ravintola Snellmaniassa on tarjolla ilmastoreilu ruokavaihtoehto päivittäin. Kävin testaamassa ilmastoreilua ruokaa tänään Preludissa. Annokseni koostui suuresta määrästä kasviksia, maukkaasta appelsiini-chili turskasta ja pienestä hiilijalanjäljestä – niistä on herkullinen lounas tehty!

Voit käyädä laskemassa lautasesi hiilijalanjäljen CO2 -laskurilla osoitteessa ilmastoreilu.fi. Laskurilla suhteuttaa ruuan aiheuttamat CO2 päästöt havainnollisesti autolla ajetuiksi kilometreiksi.

Kommentointi

Nimi: *
Otsikko:
Kommentti: *
 

Ravintola-agentti

Ravintola-agentti tutkii suurennuslasin kanssa kaikkea, mikä liittyy Unirestaan ja sen asiakkaisiin.