Aasia-teemaviikolla päärooli on mausteilla

19.11.2014  |  Kirjoittaja: Sari Köykkä

Ensi viikolla Uniresta piristää marraskuista arkea tuomalla luoksesi Aasian herkut. Luvassa on Aasia-painotteinen lounasmenu ja teema näkyy myös kahvilatuotteiden puolella. Linjastoruoka on tavallisesti melko miedosti maustettua, mutta koko ensi viikon ajan annoksia on mahdollisuus tuunata oman mielensä mukaan niin tuliseksi ja säväyttäväksi kuin mieli tekee. Aasialaisen makumaailman tavoittaminen on taattu!

Jokaiseen ravintolaan tuodaan erilliset maustepöydät, joilta löytyvät chili, juustokumina, inkivääri, tähtianis ja kaffir limelehti. Jos ainakin osa näistä mausteista sattuu olemaan tuntemattomia, tässä pientä kertausta:

CHILI: Chilipaprikoita on lukemattomia eri laatuja vaihtelevilla tulisuusasteilla. Tavanomainen ruuanlaittoon käytettävä chili on jauhe, jolla voidaan lisätä tulisuutta kaikenlaisiin ruokiin esimerkiksi yhdessä inkiväärin ja juustokuminan kanssa. Chilien tulisuus sijaitsee vaaleissa siemenkiinnikkeissä, ja tulisimpia ovat yleensä pienet chilit.

JUUSTOKUMINA: Juustokumina on maustekasvi, jota käytetään paljon mm. Intian ja Meksikon keittiöissä. Juustokumina on tärkeä ainesosa garam masala- ja curry-mausteseoksissa. Makua voisi kuvailla voimakkaan täyteläiseksi. Juustokumina tunnetaan myös nimillä jeera ja roomankumina.

INKIVÄÄRI: Inkivääri lienee chilin ohella yksi tutuimmista itämaisista mausteista. Ruoanvalmistuksessa käytetään inkiväärin maavartta sekä tuoreena että kuivattuna. Inkivääri sopii erityisen hyvin yhteen valkosipulin kanssa ja sitä käytetään myös leivonnassa. Inkiväärillä sanotaan olevan paljon terveydellisiä vaikutuksia ja sitä käytetään luontaislääketieteessä.

TÄHTIANIS: Mausteena käytetyn tähtianiksen maku muistuttaa anista, mutta se vivahtaa lakritsaan. Tähtianista voidaan käyttää patoihin ja kastikkeisiin sekä koristeena jälkiruokiin. Tähtianiksia on kaikkiaan noin neljääkymmentä lajia.

KAFFIR LIMELEHTI: Kaffir limelehdet ovat kuivattuja limenlehtiä, joita käytetään laakerinlehtien tapaan pataruuissa ja keitoissa, erityisesti thaimaalaisissa ruuissa. Lehdet tuovat ruokaan selkeän limenmaun. Limelehdet sopivat käytettäväksi esimerkiksi kookosmaidon ja chilin kaverina.

Kommentointi

Nimi: *
Otsikko:
Kommentti: *
 

Ravintola-agentti

Ravintola-agentti tutkii suurennuslasin kanssa kaikkea, mikä liittyy Unirestaan ja sen asiakkaisiin.