Yhden miehen säpäkkä herkkutehdas

13.04.2016

“Kyllä minä olen lapsuuteni unelma-ammatissa. Niin ei muuten kovin moni voi sanoa”, tuumaa parrakas ja tatuoitu mies silmät loistaen. Totta, ei voikaan. Ja nekin, jotka voivat, kuulostavat harvoin olevan näin tosissaan. Ensinäkemältä voisi erehtyä kuvittelemaan, että tältä näyttävä kaveri puhuu varmaan työstään vaikkapa hevimuusikkona. Mutta ei, näin innoissaan omasta työstään juttelee nimittäin Sampo, Unirestan oma kondiittori.

Parhaillaan Sampon käsissä valmistuu marjaisia raakaleivoksia mustaherukasta, karpalosta ja mustikasta. Vauhti on niin kova, että harjaantumaton silmä ei tahdo pysyä mukana, mitä kaikkea pöydän ääressä tapahtuu. Sampo leikkelee mitan kanssa muovisuikaleita, pyöräyttää ne rulliksi ja sujauttaa ne leivosvuokiin. Alle hän painelee tiiviisti pähkinäisen pohjan ja pursottaa perään marjaisan täytteen. Vaikka leivoksissa on näperrettävää, ne ovat kylmiössä hyytymässä melkein nopeammin kuin peruskotileipuri olisi ehtinyt saada kunnolla kasattua edes ainekset pöydälle. Aika vaikuttavaa.
“Jos ei tässä vaiheessa vielä osaisi, vaikka on koko ikänsä näitä hommia tehnyt, kannattaisi varmaan miettiä alan vaihtamista. Vielähän sitä ehtisi”, Sampo naurahtaa.

Vauhtia on pidettäväkin yllä, sillä Sampo loihtii yksinään kaikki Unirestan ravintoloissa tarjoiltavat sekä juhlapalvelun kautta tilattavat leivonnaiset. Työpöydän ylähyllyn reunus on vuorattu tilauslappusilla, ja uusia ilmestyy koko ajan, usein hyvinkin lyhyellä varoajalla. On pienempää ja isompaa tilausta, kakkua, leivosta ja pikkuleipää. Hyvät ja helposti muokkailtavat reseptit sekä aikataulujen taitava suunnittelu pitävät kuitenkin kaaoksen kurissa.

Toinen satsi raakaleivoksia on suklainen. Täytteeseen uppoaa muun muassa banaania, pähkinää ja hunajaa, joten voit kuvitella, miten hyvältä se maistuu! Leivoksia ja erilaisia kakkuja Sampo tekee varsinkin Preludiin ja Health to Organiciin, mutta myös muihin ravintoloihin. Lisäksi niitä tilataan paljon monenlaisiin juhliin ja kokouksiin. Vuosien aikana syntyneiden leivosten ja kakkujen määrää on turha edes kysyä.

Kun viettää päivät herkkujen parissa, niihin saattaisi moni pian kyllästyä. Mutta ei Sampo. Hänen on pitänyt pistää itselleen tiukka stoppi herkkujen syömiseen jo vuosia sitten.
“Olisihan se liiankin mukava aina vähän napostella ja ottaa joka kahvitauolle pikkuisen pullaa mukaan. Rankka päätöshän se oli”, hän huokaisee.
Ihan kokonaan herkuista ei kuitenkaan voi kieltäytyä, sillä maistelu kuuluu laadunvarmistukseen. Ja varsinkin uusia tuotteita on maisteltava kunnolla.
“Olen myös suuri grilliruuan ystävä. Kaverini ehdotti, että ostettaisiin ja alettaisiin pyörittää omaa grilliä, mutta se olisi ihan liian vaarallista!”

“Pitääkö tän tältä maistua?”
Työkaveri Outi kiikuttaa pienen kupin Sampolle. Kahvilan puolelle on vasta saatu uusi kahvikone, eikä Outi ole itse espressoihmisiä. Sampon herkkuvaltakunta sijaitsee nykyään Kontinkankaalla ravintola Medisiinan keittiön yhteydessä. Tämä on miehen mieleen, sillä paljon hauskempaahan sitä on työskennellä mukavassa porukassa kuin ihan itsekseen.

Kahvi saa kehut, ja Outi on tyytyväinen.
“Kun kuulin, että Sampo tulee tänne, kauhistuin, että nyt on hommattava ainakin kaksi numeroa isommat työhousut! Sampo ehdotti, että voidaan tehdä sopimus, ettei hän anna minun maistaa mitään”, Outi nauraa ja lisää, ettei sellaisesta sopimuksesta tullut kyllä kauppoja.

Toinen työkaveri ihmettelee kauempana ääneen, onkohan uuni tarkoituksella päällä. Sampo huikkaa naureskellen, ettei asiaan kannata puuttua.

“Kerran sekaannuin Juhan hommiin, ja sieltä tuli tiukka toteamus, ‘Elä puutu’. Enpä ole sen jälkeen puuttunut”.
Kohta Juha ilmaantuu paikalle ja kyselee, onko hänen lakkiaan näkynyt. Sampo vilkaisee virnuillen hyllylle olkansa yli eikä puutu liiaksi asiaan. Mutta kun Juhan työntämän kärryn rengas alkaa kenkkuilla, miehet korjaavat sen tietenkin yhdessä. Lämminhenkisiä naljailuja lentelee vähän väliä ympäri keittiötä. Yhteishenki on mainio, sen vahvistaa Sampokin.

Kaikkein mieluisinta Samposta on suunnitella ja toteuttaa erikoisempia täytekakkuja.
“Jokin aika sitten tein Oulun Energian isompaan tilaisuuteen 10-12 erilaista Star Wars -aiheista kakkua, joiden päälle maalasin teeman mukaisia kuvia. Se oli todella hauskaa!”

Tärkeintä hänelle on aina, että asiakas on tyytyväinen. Vielä vastaan ei ole tullut sellaista asiakkaan toivetta kakusta tai leivoksista, jota Sampo ei olisi aiheen puolesta pystynyt toteuttamaan. Sen sijaan joskus on täytynyt kieltäytyä täyteen buukatun kalenterin takia, ja sellaiset tilanteet harmittavat aivan vietävästi.

Nyt työn alla ei kuitenkaan ole kakkuja vaan pieni parinsadan sämpylän satsi, mieluisa homma sekin. Sampo leipoo itse niin paljon Unirestan tarjoamia leipiä kuin suinkin muilta töiltään ennättää. Puolikkaasta taikinasta valmistuu siemensämpylöitä ja lopusta Sampon omia lemppareita, myslisämpylöitä. Taikinatankoja pyöritellessään hän kertoo aloittavansa syksyllä töidensä ohessa jo monta kertaa lykkäämänsä kondiittorimestarin koulutuksen. Luvassa on siis - jos mahdollista - entistäkin upeampia luomuksia.

Huikkaus ovelta keskeyttää tulevien visioinnin.
“Ehditkö tehdä kymmenen pullan tilauksen ylihuomiseksi?”

No Sampohan ehtii.

P.S. Kevään juhliin ehtii vielä tilata Sampon herkkuja Unirestan juhlapalveluista. Hyvä aika käydä tutkimassa ideoita ja makuvaihtoehtoja on esimerkiksi 21. huhtikuuta, jolloin Sampo pistää pöydän koreaksi Medisiinan kakkubuffetissa Kontinkankaalla, lääketieteellisen tiedekunnan päärakennuksen ravintolassa. Klo 13-16 pöydät notkuvat “perinteisiä ja vähän vähemmän perinteisiä” kakkuja. Samalla voit halutessasi jutella omista toiveistasi ja ideoistasi Sampon kanssa.

Tilaa herkut juhliisi täältä.

« Takaisin

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: