Porinaa perunamaalta

27.09.2016

Uniresta viettää Lähiruokaviikkoa 26.−30.9. Lähiruokaa meiltä toki saa joka päivä muutoinkin, mutta tällä viikolla haluamme erityisesti nostaa esille paikallisia kumppaneitamme ja heidän lähiruokatuotteitaan. Viikon aikana kurkistamme blogissa viiteen meille läheltä tuotteita toimittavaan yritykseen. Tänään on vuorossa Tervakankaan Peruna.

Tervakankaan Peruna

Tervakankaan Peruna Siikajoen Karinkannassa on ollut mukana pottubisneksessä jo 1980-luvulta lähtien, mutta suvun kokemus perunanviljelystä juontaa juurensa ihan 1970-luvulle asti. Nyt puikoissa häärivä Jaakko Tervakangas jatkaa isänsä Matin jalanjäljissä.

Perunapeltoa tilalta löytyy 55 hehtaaria, lisäksi siellä viljellään myös viljaa ja heinää. Eniten tilalta toimitetaan asiakkaille − etenkin tukkuihin, suurtalouskeittiöihin ja lounasravintoloihin − normaalia pyöreää, kuorittua perunaa, ja kuutioidut perunat tulevat heti siinä perässä vankkana kakkosena. Perinteinen kuoriperuna ei ole nykyään kovin kysyttyä, mutta jonkin verran sitäkin myydään.

Jaakko Tervakankaan mielestä on hienoa, että ihmiset haluavat käyttää lähialueensa viljelijöiden tuotteita.
”Turhaanhan niitä lähdetään kaukaa haalaamaan, kun läheltäkin kerran saa. Ainakin omasta mielestäni on mukavampaa syödä ruokaa, josta tietää, mistä se tulee”, hän huikkaa traktorin ratista pellolta.

Yrityksen toimittamista perunoista noin puolet nostetaan omasta maasta, puolet taas hankitaan lähialueen muilta tiloilta, esimerkiksi Tyrnävältä ja Lumijoelta. Myös suurin osa asiakkaista löytyy läheltä, Oulun alueelta.

Hyvän perunan tunnistaa Tervakankaan mukaan mausta − siitä, että se yleensäkin maistuu joltakin eikä ole mikään "pelkkä vetinen pallero".

Omaa perunaista lempiherkkuaan miehen ei tarvitse kauan arpoa, sillä sitä ovat tietenkin kunnon kuorelliset uunissa valmistetut lohkoperunat.
”Kyllä ne ovat ehdottomasti se ykkösjuttu, toimivat ihan aina!”

« Takaisin

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: