Erään catering-keikan kulissien takana

27.04.2016

Pääsin tässä taannoin seurailemaan Unirestan catering-keikkaa, ilokseni melkeinpä valmistelujen alusta aina juhlaillan loppupuolelle asti. Uniresta Catering järjestää vuosittain satoja erilaisia tilaisuuksia aina muutaman hengen palaveritarjoiluista yli tuhannen ihmisen juhlaviin iltatilaisuuksiin. Niinpä tämän illan noin 40 henkilön juhlan tarjoilujen valmistaminen ja tarjoilu hoituivat leppoisasti, mutta silti viimeisen päälle skarpisti.
Tulepa kaverikseni mukaan katsomaan, miltä tilaisuuden järkkääminen kulissien takana näytti!

Tässä valmistuvan punaviinikastikkeen sekä uunissa kypsyvän vuohenjuustoperunapaistoksen huumaavat tuoksut tervehtivät tulijaa jo keittiön ovella. Kokkina häärää tällä kertaa ravintola Castanean Anne, joka moikkaa iloisesti ja jutustelee leppoisasti töidensä lomassa. Kyllä ammattilaisen työskentelyä on vangitsevan kiinnostavaa seurata. Rauhallinen rivakkuus kuulostaa ehkä vähän hassulta, mutta juuri sellaiselta Annen hyörinä keittiössä näyttää. Krutongit singahtavat uuniin paahtumaan, karpalot paseerautuvat kastiketta varten, mausteet pöllähtelevät kaaressa purkeistaan ja siinä sivussa valmistuu myös erittäin houkutteleva annos siikarullia asiakkaan erityisruokavaliotoiveiden mukaan.

On vaikea uskoa, ettei tällaisia herkkuja kokatessa tule pakottavaa himoa ahmia niitä itse. Itse joudun keskittymään ihan tosissani, etten nappaisi ihan vain yhtä pientä palasta milloin mistäkin. Annea ajatus naurattaa. Toki kaikkea on maistettava, jotta ruuan maut ovat varmasti viimeisen päälle kohdillaan, mutta kuulemma kokille houkuttelevin on silti aina jonkun toisen tekemä ruoka.

Uuni piippaa äänimerkkiään, on aika tarkistaa kasvislisukkeen kypsyys. Matkalla lisäloraus viiniä kattilaan, kunnon hämmennys ja sitten ison yrttinipun kimppuun. Annen pasmat eivät näytä menevän sekaisin hetkeksikään. Sen sijaan hän ehtii töidensä lomassa kertoa illan menusta ja sen valmistustavoista, antaapa muutaman vinkin kotikeittiöönkin.

Viimeistään Annen paistaessa timjami-valkosipulivoissa karitsan ulkofileitä keittiön tuoksucocktail alkaa olla aika täydellinen.
Valmistuvat ruuat pakataan huolella lämpölaatikoihin ja laatikot sekä melkoinen röykkiö astioita, ottimia ja muita tykötarpeita pakettiautoon. Sitten huristellaan illan tarjoilijoiden Niinan ja Jennyn kanssa asiakkaan juhlapaikalle. Siellä Henna on jo kattamassa ja valmistelemassa juomakannuja iltaa varten.

Juhlapaikan keittiö ei ole suuren suuri, mutta kirvoittaa silti naisilta spontaanit kehut. Toisinaan keittiötilat ovat niin pienet, että siellä toimiakseen on käytettävä kovastikin luovuutta ja pelattava tetristä. Mutta mikäs siinä, sehän onnistuu, kun tässäkin asiassa ollaan kokeneita asiantuntijoita.

Jennyn kaataessa saapuville vieraille tervetuliaismaljoja salin puolella, keittiössä on täysi vauhti päällä. Alkuruuaksi lautasille syntyy Annen ja Hennan käsissä säpäkästi kylmäsavuporomoussesta, paahdetuista saaristolaisleipäkrutongeista ja karpalokastikkeesta raikkaan värikkäitä annoksia.

Tarjoilijat suihkivat salin ja keittiön väliä, ja selvittävät kieltämättä aika vaaralliselta näyttävän temppuradan kerta toisensa jälkeen kunnialla. Moni ei tässä laatikko-, pussi- ja muun tavaran sokkelossa näin hyvin pärjäisikään. Tyhjät astiat palaavat takaisin yhtä näppärässä tahdissa.

Huilaustaukoa ei juuri ehdi pitää, kun on pääruuan vuoro. Henna ja Anne kokoavat annoksia sitä mukaa kun Niina ja Jenny tarjoilevat niitä vieraille. Tällä systeemillä ruuat eivät ehdi jäähtyä. Jokainen lautanen tarkastetaan silmä kovana ennen sen liikahtamista mihinkään keittiöstä. Annoksen on myös näytettävä viimeisen päälle hyvältä, siitä ei tingitä kovassakaan kiireessä.

Jälkiruuaksi tarjoillaan Unirestan kondiittori-Sampon valkosuklaakakkua sekä kahvia ja teetä. Palojen leikkaaminen ja koristelu aloitetaan pian pääruuan tarjoilun jälkeen. Valkosuklaakiehkura poikineen saa vauhdikkaasti meheviä mustikoita kaverikseen.

Kun viimeinenkin annos on valmis, ilta alkaa kääntyä jo ehtoopuolelleen. Reippaan catering-tiimin hymy ja hyväntuulinen huumori sen sijaan eivät ole hyytyneet missään vaiheessa piiruakaan. Eivät, vaikka töissä on pakerrettu ensin normaalisti päivä ravintolassa ja sitten ilta juhlissa, yhteensä jo aika paljon pitempään kuin kellon ympäri. Ja uskaltaisin väittää, että sama aurinkoinen meininki on jatkunut seuraavassa tilaisuudessa - seuraavana iltana.

Oletko sinä järjestämässä tilaisuutta, suurta tai pientä, juhlavaa tai arkisempaa, johon kaipaisit viimeisen päälle toiveidesi ja budjettisi mukaan suunnitellut maukkaat ja laadukkaat tarjoilut? Ja ehkä myös iloisia ja taitavia tarjoilijoita? Enpä voisi paljon lämpimämmin suositella tätä vaihtoehtoa!
Lue lisää: http://www.uniresta.fi/catering.html

« Takaisin

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: