Kalaa lautasille läheltä ja nopeasti

28.09.2016

Uniresta viettää Lähiruokaviikkoa 26.−30.9. Lähiruokaa meiltä toki saa päivittäin muutoinkin, mutta tällä viikolla haluamme erityisesti nostaa esille paikallisia kumppaneitamme ja heidän lähiruokatuotteitaan. Viikon aikana kurkistamme blogissa viiteen meille läheltä tuotteita toimittavaan yritykseen. Tänään on vuorossa Hätälä Oy.

Hätälä

Oululainen Hätälä Oy on pitkän linjan paikallinen perheyritys, jonka tarina alkoi vuonna 1938, kun Juho Isohätälä ryhtyi myymään kalaa Oulun kauppatorilla. Nykyään yritys työllistää noin 200 henkeä, sesonkiaikoina jopa 300. Lisäksi Hätälän väkeen kuuluu 400 ammattikalastajaa.

Pohjois-Norjan lohen lisäksi tuotteissa käytetään lähialueen kalastajien pyytämää kotimaista kalaa, joka on peräisin Perämeren rannikolta, Oulujärveltä, muualta Kainuusta sekä Koillismaan erämaajärvistä.

Raaka-aineet hankitaan mahdollisimman läheltä, ja kaikki tuotteet valmistetaan Oulun tehtaalla. Sieltä lähtee suomalaisten ruokapöytiin jopa 15 miljoonaa kiloa erilaisia kalatuotteita vuodessa.

Lohen matka Hätälän tehtaalle alkaa useimmiten Pohjois-Norjasta, Lofoottien ja Altan väliseltä alueelta. Ennen kuin matka Ouluun pääsee alkamaan, lohet perataan, jäähdytetään ja pakataan. Nopeimmillaan kalat ehtivät Ouluun jopa 8−12 tunnissa. Valtaosa tehtaalle saapuvasta lohesta fileoidaan. Suurin osa fileistä jatkaa sellaisenaan matkaansa maailmalle: kauppojen kalatiskeihin tai suurkeittiöihin. Osa taas päätyy savustukseen, pyöryköiksi tai pihveiksi.

Hätälän markkinointikoordinaattori Katja Ruokolainen pitää lähellä tuotetun kalan suosimista tärkeänä asiana.
”Valitsemalla lähellä tuotettua vahvistat lähituotannon elinvoimaisuutta, teet ekologisen valinnan ja edistät pohjoisen Suomen työllisyyttä”, hän sanoo.

Kuva: Hätälä Oy

« Takaisin

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: